Sideinvest
Kontor i Tyrkia / Side tlf: 00905542421854
Kontor i Sarpsborg / Norge tlf: +47 922 67 140
Til Salgs
Alle
Bolig i Alanya
Bolig i Antalya
Bolig i Belek
Bolig i Side
Til Leie
Bolig i Side
Info

Viktig informasjon angående kjøp av eiendom

Hvilke nasjonaliteter har tillatelse til å kjøpe eiendom?

Dette er noen av de landene som har en gjensidig avtale med Tyrkia for kjøp av land og eiendommer: England, Irland, Tyskland, Nederland, Norge, Sverige, Østerrike, Sveits, Belgia, USA, Finland og Spania

Hvor lang tid tar det, og hvordan forgår prosessen?

Det tar mellom to til tre måneder å få det endelige tapu (skjøtet). Etter at man har undertegnet en reservasjonskontrakt vil fotokopi av kjøperens pass bli levert til det lokale skjøteregisteret. Derfra vil kopier av pass sammen med offentlige papirer som viser eiendommens beliggenhet bli sent til militære myndigheter i Izmir for å sjekke at eiendommen ikke ligger i militær sone. Etter at denne søknaden er godkjent betaler vårt firma de nødvendige avgifter og skatter til den autoriserte bank (T.C. Ziraat Bankasi) og til skattekontoret i Manavgat. De offisielle kvitteringene av disse skatter og avgifter må fremvises ved transaksjonen i det lokale skjøteregisteret. Til slutt signerer kjøper og selger i skjøteboken under tilsyn av en offentlig tolk.

Må jeg være bofast eller ha en bosetningstillatelse for å kjøpe eiendom i Tyrkia?

Nei, du trenger ingen bosetningstillatelse for å kjøpe eiendom i Tyrkia. (Unntak for dansker og russere - de trenger minimum 6 måneders oppholdstillatelse for å kunne kjøpe eiendom). Dette trenger du kun hvis du vil bo i landet i mer enn tre måneder av gangen, eller hvis du ønsker å få installert telefon eller kjøpe en bil. Da er tre måneders visum ikke nok.

Hva må jeg kontrollere før jeg kjøper?

Kontroller at eiendommen ikke er belånt. Sjekk også at selger har legal rett til å selge eiendommen, og at de har et skjøte på den Ved benyttelse av eiendomsformidler, sjekk hvor høy kommisjon de tar på salget.

Hvilke skatter og avgifter må jeg betale ved kjøp av eiendom?

Det er en rekke engangsskatter og avgifter :

4% av eiendommens offisielle verdi

Andre engangsavgifter ca 450 Euro

Fullmakt fra Notarius ca. 150 Euro

Kan jeg ta utbyttet av salget med til Norge hvis jeg selger min eiendom?

Du har juridisk rett til å ta med utbyttet til Norge.

Hvordan er de faste utgifter i Tyrkia?

Årlig eiendomsskatt: 0.1% av eiendommens offisielle verdi

Obligatorisk naturkatastrofeforsikring:  ca. 40 Euro (avhengig av størrelse på leiligheten)

Elektrisitet: Tilkopling ca 100 Euro (engangsavgift – billigere ved kjøp av brukt bolig)

Bruk av strøm: 0.12 Euro per Kwh (gjennomsnittspris per 01.06.2011). Det er ingen nettleie så man betaler ingenting i de perioder hvor man ikke bruker leiligheten

Vann: Tilkopling ca. 50 euro

Bruk av vann:  ca. 0.50 euro per m3 (inkluderer renovasjonsavgift)

Telefon: Tilkopling gratis

SPØRSMÅL OG SVAR

Hvor lenge varer mitt visum i Tyrkia og kan jeg forlenge dette?

Et vanlig turistvisum til Tyrkia er gyldig i tre måneder. Dette kan forlenges ved å gå til det lokale sikkerhetspolitiet i Antalya, Manavgat eller Alanya for å få en oppholdstillatelse.
 

Kan jeg få oppholdstillatelse i Tyrkia?

Utlendinger som eier eller leier eiendom i Tyrkia har rett til å få oppholdstillatelse.

Hvem kan få arbeidstillatelse i Tyrkia?

Utlendinger kan få arbeidstillatelse i Tyrkia, men man får ingen generell arbeidstillatelse slik som i Norge, man må søke separat for hver enkel jobb. Det er kun bedrifter med over et visst antall ansatte som har rett til å ansette utlendinger, og det vanlige er at bedriften søker om den eventuelle arbeidstillatelsen. Det kan ta opp til fire - fem måneder å få en arbeidstillatelse, men de fleste bedrifter lar en få arbeide i ventetiden.

Har utlendinger rett til å starte egen forretning e.l.?

Dagens tyrkiske lovgivning gjør det lett for utlendinger å starte sitt eget firma, reglene er de samme som for tyrkiske statsborgere. Man kan enten starte opp et firma alene eller med en partner (partner kan være tyrkisk statsborger eller utenlandsk). De formelle omkostningene ved oppstart av et firma vil ligge på ca. 1200 euro.

Hvor mye koster en privat helseforsikring i Tyrkia?

Prisene på privat helseforsikring varierer fra selskap til selskap og er avhengig av hvor omfattende forsikring man ønsker, av alder og av kjønn. De billigste helseforsikringene starter fra i underkant av 250 euro i året, men disse dekker bare et privat sykehus i Antalya. En omfattende helseforsikring vil koste fra 800 – 1200 euro i året per person. Hvis man ikke skal bosette seg fast i Tyrkia, så vil det lønne seg å tegne en helårsreiseforsikring fra Norge som man eventuelt utvider for de perioder hvor man skal være ute av Norge i mer enn en måned.

Kan jeg få innlagt telefon?

For å få innlagt telefon må man ha oppholdstillatelse. Hvis man har oppholdstillatelsen i orden tar det et par dager å få installert telefon.

Finnes det mulighet for bruk av mobiltelefon med kontantkort?

I Tyrkia kan man ha mobiltelefon både med fast abonnement og med kontantkort. Det siste er det enkleste for en utlending (abonnement krever både oppholdstillatelse og tyrkisk garantør), man betaler da en engangssum (ca. 15 euro) for å kjøpe seg et telefonnummer, og deretter kan man fylle på så mye man ønsker.

Hvordan er tilgangen til internett?

Bruken av internett er svært utbredt i Tyrkia. Det finnes mengder av internettkafeer og det er også svært enkelt å knytte seg til internett hjemme, det eneste man trenger er innlagt telefon og et internettabonnement (ADSL), et slikt abonnement koster fra 15 euro i måneden. Det er også mulig å kjøpe seg et mobilt nettverk. Disse fungerer som kontantkort og man betaler etter hvor mye man bruker.

Hvem arver min bolig etter meg?

Hvis man ikke har skrevet et særskilt testamente (i Tyrkia) så vil nærmeste slektning(er) automatisk arve den avdøde.

Kan jeg åpne en bankkonto i en tyrkisk bank?

Som utlending kan man åpne bankkonto i en hvilken som helst tyrkisk bank. Det eneste som kreves er et pass og et skattenummer (dette får man på det lokale skattekontoret). De offentlige bankene kan ofte være ”tungrodde” (mye byråkrati), bruk heller en av de store private bankene (f.eks. Yapı Kredi, Garanti Bankası, Koç Bank...)

Kan jeg ta med min bil fra Norge?

Utlendinger har rett til å bruke sin bil i Tyrkia i tre måneder. Deretter kan man etter søknad få bruke bilen i ytterligere seks måneder, men etter dette så må bilen ut av landet. Man kan også formelt importere bilen, men dette er både dyrt og krever mye papirabeid. Etter at man har fått oppholdstillatelse så har man også tillatelse til å eie en bil i Tyrkia.

Hva må jeg fortolle ved innreise til Tyrkia?

Alle større elektroniske gjenstander (datautstyr, TV, video etc.)

Lønner det seg å bringe møbler etc. fra Norge?

Definitivt ikke, prisnivået i Tyrkia er langt lavere enn i Norge, i tillegg vil transporten være svært dyr.

Hvor mye koster det å møblere en leilighet i Tyrkia?

Dette vil selvsagt variere svært mye etter hvilken standard man ønsker, men for ca. 7000 euro får man utstyrt en treromsleilighet med møbler og annet utstyr av høy kvalitet.

Kan jeg ta med husdyr fra Norge?

Ja, men disse må være kontrollert fra dyrlege i Norge i løpet av de siste tre dagene før man reiser til Tyrkia, og dyrlegen må fylle ut et internasjonalt reisebevis. Dyr opp til 6 kilo får reise med på flyet (undersøk med de forskjellige flyselskapene). Det finnes godt med dyrleger i Tyrkia.

Finnes det en kristen kirke i nærområdet?

Det finnes en kristen kirke i Alanya og en i Antalya. I Alanya finnes det også en kristen gravplass. Den norske sjømannskirke har også lokaler i Alanya.

Hvordan kan jeg lære tyrkisk?

I Antalya finnes det kurssentre som har tyrkisk kurs for utlendinger. Kommunene og folkeundervisningen arrangerer ofte denne type kurs i de forskjellige byene.  Ellers er det også enkelt å finne lærere som er villige til å undervise privat.

Hvilke fremmedspråk er de vanligste i Tyrkia?

I dag er engelsk obligatorisk fremmedspråk i skolen, og mange tyrkere behersker engelsk godt, spesielt i turistområdene. Svært mange kan tysk, i tillegg finnes det en del i Side og Alanya som har lært seg en del svensk eller norsk (ofte i en salig blanding...)

Hvor mye vil det koste å forsikre min eiendom?

En forsikring av både bygning og innbo vil ligge fra 120 euro i året avhengig av verdi på boligen.

Kan jeg kjøre bil i Tyrkia med mitt norske førerkort?

Hvis du kommer som turist har du rett til å bruke ditt norske førerkort. Hvis du ønsker å bosette deg i Tyrkia må du skifte over til tyrkisk førerkort etter seks måneder.

Hvilke sportsaktiviteter kan jeg delta på?

Stort sett alle de sportstyper man kan tenke seg, vannsport, fotball, basketball, volleyball, fjellklatring, ski (i Taurusfjellene mindre enn en time fra Antalya), aerobic, helsestudio, dansekurs etc.........

Hvilke transportmidler finnes hvis man ikke har bil?

Offentlig transport er svært godt utbygd. Lokalt så går det minibusser (dolmuş) overalt hele tiden, skal du lenger avsted så går det komfortable busser til et hvert hjørne av Tyrkia. Og det beste av alt – det er billig å reise rundt.

Finnes det utenlandske matvarer i Tyrkia?

På de store supermarkedene finner man stort sett alt man kan drømme om (bortsett fra brunost, leverpostei og lakris). Men det er alltid billigere å kjøpe lokalprodusert mat.

 

Alle
Bolig i Alanya
Bolig i Side
Bolig i Belek
Bolig i Antalya
Bolig i Side
Prislister
Tjenester Ettersalg
Guidetjenester
Transfers
Oversettelse
Bilutleie
mescomedia